Terug naar het overzicht
Logo ILVO 2016 nl zonder achtergrond fw

Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO), eenheid Technologie en Voeding


Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid. Het krijgt van die overheid de opdracht mee te werken aan de verduurzaming van de landbouw, visserij en agrovoedingssector. ILVO heeft expertise in de verwerking van voeding alsook in voedselveiligheid, authenticiteit en kwaliteit van de voedingsproducten. Thema’s zoals alternatieve eiwitbronnen, voeding en gezondheid en datadelen en digitalisering zijn enkele pijlers. ILVO beschikt over hightech analyseapparatuur in geaccrediteerde labo’s. En in een samenwerking met Flanders’ FOOD baat het de Food Pilot uit, een proeffabriek met semi-industriële processinglijnen (www.foodpilot.be). De Food Pilot helpt bedrijven, labo’s en overheden met het verbeteren van voedingsproducten of productieprocessen. Via co-creatie worden oplossingen gerealiseerd aan de hand van piloottesten in de proeffabriek, analyses en advies.

Naast bepalingen van voedingswaarde, houdbaarheid en allergenen voor vermelding op het etiket van producten, voert ILVO geavanceerde analyses uit voor complexere voedingsvraagstukken zoals beheersing van voedingspathogenen, reiniging en desinfectie van de productiesite, geur- en smaakafwijking van voeding, residu detectie, bepaling van GGO’s, enz. Meer dan 80 analyses vallen onder accreditatie en een veelvoud gebeurt in geaccrediteerde omgevingen. De ILVO laboratoria zijn BELAC geaccrediteerd volgens de norm ISO 17025.

In de proeffabriek worden producties op semi-industriële schaal gesimuleerd, onder reële procescondities, maar met kleine batchgroottes van 5 tot 500 L of kg. Er zijn meer dan 50 toestellen beschikbaar, waarmee een zeer breed gamma van bewerkingen mogelijk is voor zuivel, vlees, vis, soepen, sauzen, plantaardige producten, bakkerij en chocolade, snacks en diervoeders. Dit laat toe op kleine schaal recepten en productieprocessen te ontwikkelen en te optimaliseren, in co-creatie met bedrijven.

Contact

Brusselsesteenweg 370
9090 Melle

ILVO2
ILVO1
Lieve Herman
Logo Food Pilot