Terug naar het overzicht
Logo U Gent NL RGB 2400 kleur op wit

Laboratorium Microbiële Ecologie en Technologie


Het onderzoek aan LabMET behandelt de studie van de microbiota van het menselijk lichaam met voorname aandacht voor de darmmicrobiota. Hierbij wordt de wisselwerking tussen micro-organismen en het menselijk lichaam in kaart gebracht en worden methodes ontwikkeld om de microbiota in een gezondheidsbevorderende richting te sturen.

Het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd via microbiële analyse van stalen van patiënten en door in het labo de omstandigheden van het spijsverteringskanaal en de darmwand na te bootsen. Deze in vitro benadering is heel ondersteunend bij het scheppen van een mechanistisch verklarend kader voor in vivo observaties. Het onderzoek richt zich op de evaluatie van nieuwe types voedingsvezels, bioactieve plantencomponenten, nieuwe generatie probiotica en biotherapeutica ter ondersteuning van de darmmicrobiota of de mens.

Daarnaast wordt het metabolisch potentieel van de microbiota t.a.v. secundaire plantenmetabolieten, farmaceutica en polluenten onderzocht, alsook de mogelijke consequenties voor de gezondheid. Het onderzoek helpt tenslotte om meer inzicht te verkrijgen in aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, ulceratieve colitis, mucositis bij kankertherapie, diabetes, obesiteit en metabolische aandoeningen.

Contact

Coupure Links 653
9000 Gent