Terug naar het overzicht
Logo U Gent NL RGB 2400 kleur op wit

Vandemoortele Centre For Lipid Science and Technology


Het Vandemoortele Centre 'Lipid Science and Technology werd opgericht in oktober 2012 als gevolg van een wetenschappelijke samenwerking tussen Vandemoortele Lipids NV en het Laboratorium voor Food Technology & Engineering (FTE) o.l.v. prof. Koen Dewettinck. Het belangrijkste doel van het centrum is het verkrijgen van fundamenteel inzicht in eetbare zachte materiesystemen zoals emulsies, gestructureerde olie, enz. met het oog op de toekomstige ontwikkeling van gezonde vet-gebaseerde voedingsproducten met aanvaardbare textuur, mondgevoel en smaak.

Sinds haar oprichting, heeft het Vandemoortele Centre een brede internationale reputatie verkregen voor haar bijdrage op het gebied van olie-structurering en het wordt nu beschouwd als een van de beste groepen in de wereld op het gebied van oleogelation. In 2019 trad ook het Laboratorium voor levensmiddelenmicrobiologie en conservering o.l.v. prof. Frank Devlieghere toe tot het Vandemoortele Centre waardoor de scope verruimde met onderzoek naar de microbiologische stabiliteit van W/O-emulsies.

Het Vandemoortele onderzoekscentrum is opgenomen in de Food Structure and Function (FSF) onderzoeksgroep, voorheen het laboratorium voor Food Technology and Engineering (FTE) aan de Faculteit voor Bio-ingenieurswetenschappen op de campus Coupure (Gent, België).

Onderzoekers verbonden aan het Centrum hebben toegang tot analytisch materiaal binnen de onderzoeksgroep FSF (vetanalyse, DSC, NMR, cryo-SEM, reologie, textuur, XRD, etc.), maar ook tot de infrastructuur van het onderzoekscentrum en het (bakkerij-) toepassingscentrum van Vandemoortele.

Contact

Coupure Links 653
9000 Gent

AC unit Vandemoortele