CheckPack slotevent: een terugblik

Vorige week, op dinsdag 24 oktober, had Food2Know het plezier om wetenschappers, journalisten en partners uit de industrie te verwelkomen in Technopolis Mechelen voor het finale slotevent van CheckPack, een door VLAIO ondersteund onderzoeksproject met als doel om slimme sensoren in voedselverpakking te ontwikkelen.

“De gemiddelde Belgische consument verspilt jaarlijks 345 kg eten. Met een betrouwbare optische sensor die voedselbederf in een vroeg stadium kan detecteren zonder de verpakking te moeten openen, zouden retailers en consumenten producten die bijna vervallen beter kunnen beheren, waardoor voedselverspilling sterk gereduceerd zou kunnen worden." opent prof. Frank Devlieghere (Universiteit Gent, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen).

Prof. Frank Devlieghere opent het finale CheckPack event.

Zulke sensor wordt echter niet in een dag ontwikkeld. Voedselbederf is namelijk een erg complex fenomeen, met zowel interne factoren (binnenin het product) als externe factoren (de omgeving waarin het product zich bevindt) die het resultaat beïnvloeden. Bovendien is een brede expertise noodzakelijk, gaande van data analyse en ontwikkeling van modellen tot de selectie en ontwikkeling van de juiste selectieve coatings en gevoelige optische detectors. Desalniettemin werd dankzij de voorbije vier jaren van interdisciplinair onderzoek een belangrijke eerste stap gezet richting de toekomst.

Dr. Mike Vanderroost (Pack4Food) legt uit hoe optische sensoren werken.

Tijdens de namiddag werd de focus niet alleen op de resultaten van het CheckPack project gelegd. Twee inspirerende voordrachten van dr. Jenneke Heising (Wageningen Universiteit, NL) en Ricardo Chedrauy (COO van Hanhaa, UK) gaven ons een glimps van wat de toekomst nog te bieden heeft.

Dr. Jenneke Heising legt uit hoe intelligente verpakkingen ons winkelgedrag kunnen beïnvloeden.

Ricardo Chedrauy toont ons hoe sensoren in voedselverpakkingen van waarde kunnen zijn in een business.

Het hoogtepunt van de namiddag was tot slot een gemodereerd debat door Bert Kruismans, waarin de leden van een panel van experten hun mening gaven over enkele relevante statements. Het publiek had eveneens de kans om aan het debat deel te nemen door middel van stemkastjes. Zo bleek dat er een positieve attitude was ten opzichte van deze technologie, maar dat er ook nog wel wat bezorgheid bestaat omtrent bijvoorbeeld prijs en legislatie.

Het interactieve debat, gemodereerd door Bert Kruismans.

“Het was een fantastisch event, met duidelijke presentaties en sprekers.” concludeert Inge Arents (Flanders’ FOOD), lid van het panel van deskundigen. To a future so bright, we’ll need to wear shades!

CheckPack shortly explained