Terug naar het overzicht
18 mrt 2021

Waarom zitten er waterdruppels in mijn vleesverpakking?

# Food# De Inspecteur

Als je wel eens voorverpakte charcuterie koopt in de supermarkt, heb je misschien ook al kleine waterdruppels zien verschijnen aan de binnenkant. Luisteraar Els Firens kaart het verschijnsel aan bij De Inspecteur: “Alles smaakt wel nog oké en de houdbaarheidsdatum is nog in orde, maar het ziet er niet zo smakelijk uit.”

Water in voorverpakt vlees en kaas

Professor Frank Devlieghere is conservatietechnoloog aan de Universiteit Gent. Volgens hem zijn er 2 oorzaken voor die waterdruppeltjes aan de binnenkant van verpakkingen.

“Allereerst ontstaan ze omdat er condens optreedt door temperatuurverschillen. Het product ligt in de winkel in een koelkast met een heel stabiele temperatuur. Tijdens het transport naar huis gaat de temperatuur iets omhoog."

Wanneer je het product daarna thuis in je koelkast legt, koelt de verpakking meteen weer af. "Daardoor condenseert het vocht aan de binnenkant. Komt daarbij dat de temperatuur van veel koelkasten wel eens durft te schommelen. Dat vergroot de kans op condens nog meer" zegt Devlieghere.

'Beschermde atmosfeer'

Een andere belangrijke oorzaak is de manier waarop vleeswaren of kaas verpakt worden, weet Devlieghere: "Er wordt in de verpakking een gasmengsel gespoten om bederf tegen te gaan, de zogenaamde beschermde atmosfeer. Eén van de gassen die men daarvoor gebruikt is CO2."

En net die CO2 speelt een rol bij het ontstaan van de druppels. "Die CO2 lost op in het product, waardoor het een klein beetje zuurder wordt. Die verzuring verandert dan weer de waterbinding van het product. Vlees en kaas bevatten 60 tot 80% water. Daarvan komt er een klein beetje vrij en dat komt in de verpakking terecht.” zegt Devlieghere.

Het is niet omdat er water op een voorverpakte plak ham ligt, dat ze daardoor sneller zal bederven.”

“Het vocht op zich kan geen kwaad.” stelt professor Devlieghere gerust. “Dat water zal ook wat zout opnemen van het product, dus bewaart het even goed als het product zelf. Het is vooral een visueel probleem, want het ziet er inderdaad niet meer zo smakelijk uit. Maar de inhoud blijft minstens even lang houdbaar.”

Volgens Devlieghere worden de producten ook maar een heel klein beetje zuurder door de toegevoegde CO2: “Dat verschil is zo beperkt dat je het eigenlijk zelfs niet kan proeven. Check wel op de verpakking hoeveel dagen je het product nog mag bewaren nadat je de verpakking geopend hebt.”

Het ideale plekje in de koelkast

CO2 wordt gebruikt in de verpakking van heel veel producten, ook bij bijvoorbeeld verpakte, gewassen sla. Maar daar werkt de verpakking volgens professor Devlieghere volgens een volledig ander principe: “Sla is een levend product. Het ademt, in tegenstelling tot vlees dat helemaal dood is.”

“Doordat de sla ademt, maakt ze zelf CO2 aan. Als dat te snel gebeurt, kan de verpakking opblazen.” zegt Devlieghere. “Daarom gebruiken producenten voor sla een andere soort plastic. Er bestaan twee soorten: plastic met heel kleine microgaatjes en plastic dat van door de samenstelling doorlaatbaar is.”

Maar hoe kan je die vochtdruppels proberen te voorkomen? “Bewaar voorverpakte levensmiddelen in de koelkast op een zo laag mogelijke temperatuur. Hoe kouder de plaats in de koelkast, hoe langer het product houdbaar is.” zegt professor Devlieghere.

Producten in een koelkast van 4°C bewaren de helft langer dan producten in een koelkast van 7°C”

Bijna elke koelkast heeft een aparte lade om groenten in te bewaren. "Maar die is bedoeld voor verse groenten, niet voor voorverpakte levensmiddelen. Die groentenlade is meestal iets warmer dan een specifiek vleesvak of de rest van de koelkast.” aldus professor Devlieghere.

Je legt je voorverpakte sla of levensmiddelen dus bij voorkeur op de koudste plek van de koelkast, net boven de lade.

Jits
Bericht geschreven door Jitske Neirinck
Jitske.Neirinck@UGent.be
SHARE