Duurzame chocolade: lessen van Gent voor Ghana

Onderzoekers van de UGent scholen Ghanese cacaoboeren bij om op een duurzame manier meer en betere cacaobonen te produceren. Dat heeft een positieve impact op de Belgische chocolade-industrie.

Met een aandeel van 20% van de premium cacaobonen op de internationale markt speelt Ghana een significante rol in de globale cacaoproductie. Ook in België komt een vijfde van de geïmporteerde cacaobonen uit Ghana.

De laatste jaren heeft de cacaoteelt er te lijden onder een lage productiviteit en beperkte winstmarges. Dat is niet alleen problematisch voor de Ghanezen, maar ook voor de Belgische chocolade-industrie.

Om de productie en de kwaliteit van de Ghanese cacao te verhogen, startte de Universiteit Gent in 2014 een onderzoek bij meer dan 700 Ghanese cacaoboeren. Dit onderzoek kadert binnen het geïntegreerd duurzaamheidsprogramma voor chocolade van de Belgische overheid, onder impuls van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. De resultaten werden op 13 november gepresenteerd aan de Ghanese cacaoboeren.

Lees het volledige artikel op de site van de Universiteit Gent.