Terug naar het overzicht
30 nov 2020

WeLASER

De technologische oplossing die mikt op het einde van chemische behandelingen bij onkruidbeheer

Het project

Binnen de context van een groeiende wereldbevolking en hogere noden om pesticiden en kunstmeststoffen minder te gebruiken, onderzoekt WeLASER duurzamer management. Mechanische oplossingen dragen bij tot de achteruitgang van de bodemeigenschappen, schaden gunstige bodemorganismen en leveren magere resultaten op voor wieden in rijen.

WeLASER daarentegen focust op niet-chemisch onkruidbeheer gebaseerd op de toepassing van dodelijke dosissen energie op de meristemen van onkruid, door middel van krachtige laserbronnen. Een AI-visie systeem onderscheidt gewassen van onkruid en detecteert de positie van de onkruidmeristemen om de laser erop te richten met behulp van een laserscanner. Een autonoom voertuig brengt deze systemen overal in het veld. Een slimme controller coördineert deze systemen en gebruikt IoT en cloud-computing technieken om de landbouw kennis te beheren.

Deze technologie zal een onschadelijke oplossing bieden voor het onkruidprobleem en zal helpen de hoeveelheid chemicaliën in de natuur aanzienlijk te beperken.

WeLASER is een Europees innovatieproject, gesubsidieerd binnen het “Horizon 2020” programma. Het wordt gecoördineerd door de Spanish Council for Scientific Research (CSIC) en heeft de volgende partners:

  • Futonics LASER (Duitsland)
  • Laser Centrum Hannover (Duitsland)
  • Department of Plants and Environmental Sciences of the University of Copenhagen (Denemarken)
  • AGREENCULTURE SaS (AGC) (Frankrijk)
  • Coordinator of Farmers and Livestock Organizations (COAG) (Spanje)
  • Department of Agricultural Sciences of the University of Bologna (Italië)
  • Institute for the Ecology of Industrial Areas (Polen)
  • Department of Agricultural Economics of the University of Ghent (België)
  • Van den Borne Projecten BV (VDBP) (Nederland)

Doelen project

Het WeLASER project start met als doel het gebruik van chemische producten ter bestrijding van onkruid te vermijden.

Gedurende de volgende 36 maanden (2020-2023) zal een prototype van de technologische oplossing geproduceerd worden en die zal verdere ontwikkeling nodig hebben om uitgebreid gecommercialiseerd te kunnen worden.

Voordelen project

Met de hulp van het Europees subsidiëringsprogramma zal WeLASER een grote groep actoren en stakeholders aan het werk zetten om de landbouwproductiviteit te vergroten en tegelijkertijd de omgeving duurzamer te maken, plus de gezondheid van mens en dier te verbeteren.

Contact

Coupure Links 653
9000 Gent

We LASER2
We LASER

Bekijk meer projecten in het thema #feed #food #health